wz

Tučnice obecná (Pinguicula vulgaris)

Tučnice obecná (Pinguicula vulgaris)

čeleď Bublinatkovité (Lentibulariaceae)

tučnice, Prášily–Slunečná (Liščí díry) 13. 6. 2010

Vzrůst: 6–16 cm vysoká, vytrvalá bylina; stvol žláznatě chlupatý; hemikryptofyt

Listy: v přízemní růžici, řapíkaté, eliptické až obvejčité; světlezelené, lesklé

Květy: modrofialové s bílou skvrnou v ústí korunní trubky; 10–15 mm i s ostruhou; kvete od května do června

Plod: tobolka

Stanoviště: rašeliniště, rašelinné louky a pastviny, slatiniště, prameniště

Rozšíření: severozápadní, severní a střední Evropa, Grónsko, Island, Severní Amerika (Aljaška – Labrador); pohraniční pohoří (oreofytikum), chladnější mezofytikum

Praktický význam: chráněná zákonem v kategorii silně ohrožené (§2), v Červeném seznamu je vedena jako silně ohrožená (C2)

tučnice, Prášily–Slunečná (Liščí díry) 13. 6. 2010

Zajímavosti: tučnice je masožravá rostlina, čepel listů je porostlá slizovými a trávicími žlázkami. Na slizu se zachytí drobný hmyz, které rostlina pomocí trávicích enzymů rozloží a pak vstřebá.

 

 

 

 

Tučnice, Prášily–Slunečná (Liščí díry) 3. 7. 2011

tobolka tučnice, Prášily–Slunečná (Liščí díry) 3. 7. 2011

Mohlo by se vám líbit...