Mák vlčí (Papaver rhoeas)
Mák vlčí (Papaver rhoeas)
čeleď Mákovité (Papaveraceae)
Vzrůst: 20 – 110 cm vysoká, jednoletá bylina, roní bílé mléko; lodyha štětinatá; terofyt
Listy: štětinaté, zpeřené, ostře zubaté
Květy: korunní plátky (4) jsou živě červené, na bázi tmavé; šedozelená pylová zrna; kvete od poloviny května do srpna
Plod: makovice (tobolka) je 1-2cm dlouhá, dolů zúžená; semena mají síťovaný povrch
Stanoviště: nitrofilní druh, vyskytuje se na člověkem ovlivněných místech (rumiště, pole, obnažené půdy).
Rozšíření: Evropa, Malá Asie, severní Afrika, zavlečen do Severní Ameriky, Austrálie a na Nový Zéland; u nás v nižších a teplejších polohách hojný
Praktický význam: vlčí mák lze využít v lidovém lékařství – obsahuje glykosid cyanin, mekocyanin, slizovité látky, alkaloid rholadin a další. Léčí plicní choroby. Květy se používají v potravinářství a ve farmacii jako barvivo. Plevel.
Zajímavosti: lidové jméno: panenka, červánčí; květomluva: „neprozraďme naši lásku“